top of page

1η Συνάντηση Δικτύου Φορέων

Ημερομηνία:  Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

Ώρα έναρξης: 10.00πμ

Τοποθεσία : Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης

(Λεωφ. Κύπρου 97, Ισόγειο, Αργυρούπολη)

 

Φορείς Μεταφορικού Έργου:

  1. Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης

  2. ΜΣΜ - Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.

  3. Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ

  4. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης

  5. Αττικό Μετρό Α.Ε.

  6. ΟΑΣΑ

  7. Περιφέρεια Αττικής

  8. ΣΤΑ.ΣΥ.

  9. Σύλλογος Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Αργυρούπολης “ΚΟΥΡΟΣ”

Πρακτικά συνάντησης

  • 10.20-10.30  Άνοιγμα Συζήτησης

Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Αντώνη Αντωνόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της 1ης συνάντησης του Δικτύου Φορέων.

  • 10.30-10.40  Χαιρετισμός

Χαιρετισμός του Δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Ιωάννη Κωνσταντάτου, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση και τόνισε τη σημασία της δημόσιας συζήτησης για την πορεία και την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ. Επισήμανε ότι αποτελεί στόχο η αποτελεσματική σύνδεση και εναρμόνιση της νέας πόλης της Επένδυσης του Ελληνικού με την υφιστάμενη πόλη. Επίσης, τόνισε ως βασική επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής τη σύνδεση του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό.

  • 10.40-11.10  Τι είναι το ΣΒΑΚ ;

Το λόγο πήρε ο καθηγητής του ΕΜΠ Δρ. Θάνος Βλαστός, ο οποίος παρουσίασε το τι είναι ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επισήμανε ότι η υλοποίηση ενός σχεδίου κινητικότητας πρέπει να βασίζεται στους πεζούς, στα ποδήλατα και στη δημόσια συγκοινωνία και όχι στο ΙΧ. Είναι ένα έργο με πολλές προεκτάσεις (ψυχολογική και κοινωνική διάσταση, περιβαλλοντική σημασία, κ.α.) και αποτελεί θέμα τήρησης της δημοκρατίας για όλους όσοι παράγουν μεταφορικό έργο σε ένα κυκλοφοριακό σύστημα. Ο σχεδιασμός οφείλει να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες οι οποίες σήμερα λόγω της υπερβολικής χρήσης των οχημάτων έχουν εκτοπιστεί από τους δρόμους, πράγμα που θα επιτευχθεί με τη σωστή αστυνόμευση, την προώθηση των ήπιων μετακινήσεων και του ποδηλάτου και την εγκατάλειψη του Ι.Χ. Βασική επιδίωξη του ΣΒΑΚ αποτελεί η μείωση των ορίων ταχύτητας (π.χ. τοπικό οδικό δίκτυο από 50χλμ/ώρα σε 30 χλμ/ ώρα). Το ΣΒΑΚ θα επιδιώξει την κατάληψη του δημόσιου χώρου από δίκτυα εξυπηρέτησης ήπιων μορφών μετακίνησης, εις βάρος του αυτοκινήτου. Ο δημόσιος χώρος αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης και ο αποτελεσματικός σχεδιασμός, αφού γίνει σε ανθρώπινη κλίμακα, θα κατευθύνει σε σωστές στάσεις και συμπεριφορές από τους πολίτες. Επίσης, ο κ. Βλαστός τόνισε ότι ο σχεδιασμός οφείλει να λάβει υπόψη του την κλιματική αλλαγή η οποία αποτελεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα.  Τέλος, ο κ. Βλαστός ανέφερε ότι η υλοποίηση του ΣΒΑΚ αποτελεί προαπαιτούμενο για τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.

 

  • 11.10-11.30  Η πολεοδομική ταυτότητα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Οι Μεγάλες Προκλήσεις

Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, Δρ. Πολεοδόμου-Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, ο όποιος παρουσίασε την πολεοδομική ταυτότητα του  Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ο συνεκτικός οικοδομικός ιστός του Δήμου και ο χαμηλός συντελεστής δόμησης (~1,2) βοηθάει στην οπτική σύνδεση της πόλης και της θάλασσας. Ο Δήμος γειτνιάζει με το διαδημοτικό κέντρο της Γλυφάδας, απέχει 14 χλμ. από τον Πειραιά και 8 χλμ. από την Αθήνα, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα του. Στο Κάτω Ελληνικό κυριαρχεί η αμιγής κατοικία ενώ στον υπόλοιπο Δήμο η γενική κατοικία. Από το Δήμο διέρχονται ο περιφερειακός άξονας της Λεωφ. Βουλιαγμένης και ο μητροπολιτικός άξονας της Λεωφ. Ποσειδώνος ο οποίος μάλιστα προβλέπεται να υπογειοποιηθεί για την ένταξη στις επενδύσεις.  Ωστόσο, και οι δύο παραπάνω άξονες μαζί με τις Λεωφ. Αλίμου, Αργυρουπόλεως και Κύπρου αποτελούν οδικά φράγματα για το Δήμο. Οι μεγάλοι κυκλοφοριακοί φόρτοι και οι υψηλές ταχύτητες δημιουργούν κινδύνους για τους πεζούς. Παράλληλα, στο Δήμο κυριαρχεί η απουσία κεντρικού δικτύου πεζοδρόμων και πράσινων διαδρόμων. Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε τη σημασία της Επένδυσης του Ελληνικού για το Δήμο αλλά και της ύπαρξης του Υμηττού ως περιφερειακό πάρκο, το οποίο πρέπει να συνδεθεί με τη θάλασσα και να αναδειχθεί με τη δημιουργία μονοπατιών και περιπατητικών προσβάσεων ή με  λεωφορειακή σύνδεση.

Κλείνοντας, ανακοίνωσε τη δημιουργία του SITE https://ellinikoargyroupol.wixsite.com/svak/ για την online ενημέρωση, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, κλπ στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ και της πλατφόρμας για την κατάθεση ιδεών όσον αφορά στο ΣΒΑΚ του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης (http://elliniko-argyroupoli.eu/).

 

Παρέμβαση Θ. Βλαστού

Πρέπει να ερωτηθούν τα παιδιά για το ποια είναι τα στέκια τους. Για την Καλλιθέα π.χ. στέκι για τους νέους αποτελεί το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος. Η επένδυση του Ελληνικού είναι ανάλογη με το Νιάρχος. Ο Δήμος πρέπει να προσέξει ώστε να μη χάσει τους κατοίκους του και τους νέους του.

 

  • 11.30-11.55  Προβλήματα και προκλήσεις για την κυκλοφοριακή οργάνωση του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Το λόγο πήρε ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, Συγκοινωνιολόγος MSc(Eng), Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc(Fin) από την εταιρεία ΜΣΜ-ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΙΚΕ, ως Ανάδοχος για το έργο υλοποίησης του ΣΒΑΚ του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Η παρουσίαση του αφορούσε στην υφιστάμενη κατάσταση του κυκλοφοριακού συστήματος του Δήμου, με χάρτες αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα-φωτογραφίες από τα προβλήματα που συναντάει κάποιος εντός της πόλης. Έγινε επίσης αναφορά στις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπο το έργο του ΣΒΑΚ. Ο κ. Μαυρογεώργης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή η οποία έχει παραγκωνιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά αποτελεί σημαντική παράμετρο για το σχεδιασμό. Το αυτοκίνητο καταλαμβάνει το 80% του Δημόσιου Χώρου ενώ είναι ακίνητο τις 22 από τις 24 ώρες την ημέρα. Το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί στις πόλεις. Σήμερα, οι νόμοι (Καλλικράτης, Κλεισθένης) προωθούν τη συνεκτικότητα στο σχεδιασμό με τον μετασχηματισμό των κωμοπόλεων και των πόλεων, γεγονός που θα εμποδίσει πλέον την εκτός σχεδίου δόμηση. Κλείνοντας ο κ. Μαυρογεώργης τόνισε ότι η πόλη έχει δυνατότητα να αλλάξει. Ισχυρό παράδειγμα αποτελεί το Μεντεγίν της Κολομβίας το οποίο με αναπλάσεις και υποδομές ενέταξε τις υποβαθμισμένες γειτονίες στην αγορά εργασίας και κατάφερε να μετατραπεί από πόλη ναρκωτικών σε τουριστικό προορισμό.

 

Παρέμβαση Θ. Βλαστού

Τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού το 2035 θα ζει σε τόπους χωρίς ιστορία.

 

  • 12.00-13.40  Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση

    • κα Μάρλεν Μιχάλη, ΟΑΣΑ

Ο ΟΑΣΑ έχει θετική στάση απέναντι στη μελέτη του ΣΒΑΚ και θα συνδράμει με όποιο τρόπο του ζητηθεί.

Σύνολο ΟΑΣΑ στο Δήμο: 21 λεωφορειακές γραμμές

                                          53 στάσεις στο Ελληνικό

                                          73 στάσεις στην Αργυρούπολη

Ο ΟΑΣΑ επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό χρήσης της Αστικής Συγκοινωνίας και να εξυπηρετήσει περισσότερους επιβάτες. Επιπλέον, ζήτημα αποτελεί ο συνδυασμός της Αστικής Συγκοινωνίας με τους ποδηλατοδρόμους και τους πεζοδρόμους της πόλης καθώς και η εύρεση τρόπων εξυπηρέτησης των εμποδιζόμενων ατόμων στις στάσεις του ΟΑΣΑ.

Πρότεινε να διερευνηθεί γιατί ο διαμορφωμένος τερματικός σταθμός του Ελληνικού δε χρησιμοποιείται από τους πολίτες ως χώρος κοινωνικοποίησης. Πώς μπορεί να ενταχθεί στις χρήσεις της πόλης;

 

Ερώτηση Θ. Βλαστού

Θα βελτιωθούν οι συχνότητες; Ποιος είναι ο στόχος του ΟΑΣΑ;

Απάντηση κας Μιχάλη

Προβλέπεται να ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΑ 92 νέα λεωφορεία. Αναμένεται διαγωνισμός για 550 νέα λεωφορεία που θα χρησιμοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Παρέμβαση Θ. Μαυρογεώργη

Είναι χρήσιμο για τη μελέτη να διατεθούν στοιχεία της επιβατικής κίνησης από τον ΟΑΣΑ. Ποια είναι η εντύπωση για τη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας;

Απάντηση κας Μιχάλη

Θετική.

 

  • κ. Δημήτρης Κεφαλληνός, Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, Περιφέρεια Αττικής

    • Αναφορά στη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού και κατά πόσο θα ληφθεί υπόψη στο ΣΒΑΚ.

Απάντηση Θ. Μαυρογεώργη

Η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού θα ενταχθεί στο σχεδιασμό εφόσον υλοποιηθεί.

Απάντηση Θ.  Μπακογιάννη

Θα ληφθούν υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για το μακροπρόθεσμο σενάριο.

 

  • Νομοθετικό πλαίσιο και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων: Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει κόλλημα στις διάφορες υπηρεσίες κατά την υλοποίηση;;

Απάντηση Θ. Βλαστού

Θα σχεδιάσουμε ένα "ελληνικό ΣΒΑΚ" με οδηγό την Ευρώπη.

Απάντηση Θ. Μπακογιάννη

Το νομοθετικό πλαίσιο θα το συναντήσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε στο σχεδιασμό.

 

  • Σχόλια για το σχεδιασμό της επένδυσης του Ελληνικού σχετικά με τους διαδρόμους κίνησης πεζών και οχημάτων. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη κεντρικής νησίδας για την ασφαλή εγκάρσια κίνηση των πεζών.

 

  • Φιλοσοφικό ερώτημα: Θα σχεδιάσουμε ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία των πολιτών ή θα σχεδιάσουμε ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι βάσει της νοοτροπίας που έως σήμερα επικρατεί;

Απάντηση Θ. Μαυρογεώργη

Η LAMDA είχε προσκληθεί. Η ομάδα μελέτης θα προσπαθήσει να συλλέξει τα στοιχεία της επένδυσης και να προτείνει μέτρα. Στο σχεδιασμό θα γίνει συγκερασμός του νέου τρόπου σκέψης και της πραγματικής κατάστασης.

 

Παρέμβαση Θ. Μπακογιάννη

Οι Δήμοι θα χρειάζονται τακτικά στοιχεία φόρτων. Η υφιστάμενη τιμολόγηση απαιτείται για τη βιωσιμότητα της υπηρεσίας;

Απάντηση Δ. Κεφαλληνού

Η βιωσιμότητα της Υπηρεσίας δεν εξαρτάται από την τιμολόγηση. Μπορείτε να κάνετε ενέργειες ώστε να μειωθεί το κόστος βάσει ΦΕΚ.

 

Ερώτηση Θ. Μαυρογεώργη

Υπάρχει δυνατότητα, αν προταθεί, να γίνει αλλαγή στη σηματοδότηση σε κάποια οδικά τμήματα μεγάλων αξόνων π.χ. Gating ή/ και πλησίον σχολείων ώστε να αποτραπεί το πράσινο κύμα για τις ανάγκες της οδικής ασφάλειας;

Απάντηση Δ. Κεφαλληνού

Ναι.  θα αξιολογηθούν νέες προτάσεις. π.χ. στη Λεωφ. Κηφισιας και Βασ. Σοφίας στο Μαρούσι έγινε αλλαγή λειτουργίας του φαναριού λόγω 3 θανατηφόρων ατυχημάτων.

Παρέμβαση Θ. Βλαστού

Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στην Ευρώπη για τη μείωση των ατυχημάτων. Το παλαιό καθεστώς στην Ελλάδα ενθάρρυνε τη θωράκιση του αυτοκινήτου.

 

  • κ. Νεοκλής Τσούνης, Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής τάσσεται υπέρ του ΣΒΑΚ.

Προτείνεται στη Δημοτική Αρχή να οργανώσει δράσεις ώστε οι πολίτες και τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αλλάξει η συνείδηση των πολιτών που δεν αγκαλιάζουν τις υποδομές των ποδηλάτων. Παράλληλα, προτείνεται η αξιοποίηση κοινόχρηστων ποδηλάτων και η οργάνωση δράσεων υπέρ των ποδηλατοδρόμων, ώστε να γίνει πιο τακτική η παρουσία του ποδηλάτου στο Δήμο.

 

  • κα. Αναστασάκη Άννα, Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η επέκταση του Μετρό προς τη Γλυφάδα είναι εκτός του χρονικού σχεδιασμού της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Η επένδυση του Ελληνικού σε επίπεδο σχεδιασμού έχει προχωρήσει σε οριστικές μελέτες π.χ. υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, σταθμοί ΤΡΑΜ εντός της επένδυσης.

ΤΡΑΜ: Υπάρχει η σκέψη για 7 σταθμούς του ΤΡΑΜ εντός της επένδυσης. Ωστόσο η Αττικό Μετρό Α.Ε. δεν έχει συναινέσει ακόμα στην κατασκευή των στάσεων αυτών. Ο τελευταίος σταθμός του ΤΡΑΜ εντός της Επένδυσης, είναι μακριά από το Σταθμό Μετρό ή/ και από στάσεις του ΟΑΣΑ. Ο σχεδιασμός είναι προβληματικός σχετικά με την μετεπιβίβαση. Πρέπει να γίνει σύνδεση της παραλιακής γραμμής του ΤΡΑΜ, με το σταθμό μετρό του Ελληνικού μέσω της υπηρεσιακής γραμμής.

Το ΣΒΑΚ έχει εργαλεία μοντέλου για να εξετάσει τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού και την επένδυση; Η Αττικό Μετρό δεν έχει ακόμα εντάξει στο μοντέλο τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού (έως το 2030). Τώρα στήνεται το νέο μοντέλο για το 2040 και ίσως πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτός ο άξονας.

Έχει γίνει κατανοητό ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν παρεμβάσεις στο σχεδιασμό της ανάπλασης του Ελληνικού. Θα συμπεριληφθεί στο ΣΒΑΚ και η επένδυση;

Απάντηση Θ. Μπακογιάννη

Όχι. Έχει λυθεί το ζήτημα με νομοθετικό πλαίσιο.

                                                            

  • 13.00-13.15  Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Κλείσιμο της 1ης Συνάντησης από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Αντώνη Αντωνόπουλο. Επισήμανση της σημασίας του γόνιμου διαλόγου στην πραγματοποίηση του ΣΒΑΚ. Ανανέωση της συνάντησης σε μελλοντικό χρόνο που θα γίνει γνωστός με ανακοίνωση του Δήμου. Ενημέρωση για τα επόμενα βήματα. Παράκληση για συμπλήρωση ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν σε όλους τους εκπροσώπους των φορέων και επιστροφή τους.

2η Συνάντηση Δικτύου Φορέων

Ημερομηνία:    Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019
Ώρα έναρξης:    12.00μμ
Τοποθεσία :    Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης
(Λεωφ. Κύπρου 97, Ισόγειο, Αργυρούπολη 164 51)

 

Φορείς Μεταφορικού Έργου:    
1.    Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης
2.    ΜΣΜ - Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.
3.    Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ
4.    Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης
5.    ΟΑΣΑ
6.    ΣΤΑ.ΣΥ.
7.    Τροχαία Ελληνικού

 

Πρακτικά συνάντησης

    12.30-12.40  Χαιρετισμός
Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Αντώνη Αντωνόπουλου. Στη συνέχεια, ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Θοδωρή Μαυρογεώργη, ο οποίος ως Ανάδοχος για το έργο υλοποίησης του ΣΒΑΚ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της 2ης συνάντησης του Δικτύου Φορέων.
    12.40-13.05  Σχεδιάζοντας ένα Όραμα για τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης
Το λόγο πήρε ο καθηγητής του ΕΜΠ Δρ. Θάνος Βλαστός, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα του ΣΒΑΚ για τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ο κ. Βλαστός επισήμανε ότι ο σχεδιασμός του οράματος οφείλει να γίνει με γνώμονα το περιβάλλον. Στην Ευρώπη, τα αποτελέσματα των τελευταίων ευρωεκλογών έφεραν άνοδο για τους Πράσινους, γεγονός που αναδεικνύει τη θέληση για αλλαγή. Τα παιδιά στην Ευρώπη διαδηλώνουν για την προστασία του περιβάλλοντος και ενώ οι Δήμοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα ευνοϊκά, τα Υπουργεία βρίσκονται σε απόσταση. Ο κ. Βλαστός τόνισε ότι το ζήτημα του οράματος είναι η διαμόρφωση ενός διαφορετικού Δήμου, σε μια διαφορετική Αθήνα και σε μια διαφορετική Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ενημέρωση μέσω της ΠΕΔΑ σχετικά με τις διαδημοτικές αλληλεπιδράσεις με τις οποίες σχετίζονται τα ΣΒΑΚ. Σε αυτές τις ενημερώσεις δεν παρευρέθηκαν υπάλληλοι και στελέχη ορισμένων Δήμων. Το σχόλιο του κ. Βλαστού σχετικά με αυτό ήταν ότι ίσως ορισμένοι Δήμοι δεν επιθυμούν να κάνουν έργα τα οποία θα αλλάξουν τη συνήθεια των πολιτών γιατί είναι γνωστό πως ο Έλληνας θέλει να χρησιμοποιεί το Ι.Χ. για τις μετακινήσεις του και να έχει τη δυνατότητα να σταθμεύει ακριβώς έξω από το σπίτι του.

 
Αναφορικά με το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο κ. Βλαστός επισήμανε ότι αν ο Δήμος δεν κάνει τίποτα (Do Nothing), δηλαδή δεν αλλάξει, κάνοντας έργα και ακολουθώντας το όραμα, οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν πέριξ αυτού θα τον κατακλύσουν υποβαθμίζοντας τον. Οι αλλαγές που επιδιώκονται από το Όραμα για το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, σύμφωνα με τον κ. Βλαστό συνοψίζονται στα εξής:
- να αποκτήσει ο Δήμος ταυτότητα και να γίνει μια ανθρώπινη πόλη
- να υπάρχει γειτονιά
- να λες καλημέρα στο γείτονα
- να μην τρέχουν τα αυτοκίνητα
- να μπορούν τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) να βγουν από το σπίτι τους
- να μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο πεζή, χωρίς φόβο
- να υπάρχει μια κεντρικότητα
- οι δρόμοι να είναι τόποι ζωής

 

Ο κύριος στόχος του ΣΒΑΚ είναι η μείωση των Ι.Χ. που κυκλοφορούν στους δρόμους, οι οποίοι σήμερα έχουν κορεστεί από τα αυτοκίνητα. Όπως ανέφερε ο κ. Βλαστός, δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι αγοράζοντας ένα διαμέρισμα, "αγοράζουμε" και μία θέση στάθμευσης στο δρόμο. Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη κατασκευάζουν χώρους στάθμευσης, στην Ελλάδα αρνούμαστε να πληρώσουμε αντίτιμο για τη στάθμευση.

 
Σημαντικό ζήτημα του σχεδιασμού είναι να διαμορφωθεί μια πόλη για τους πεζούς και τους ποδηλάτες και ένας Δήμος κοινωνικός, φιλικός προς τους αποκλεισμένους κατοίκους. Ειδικότερα, οι ελληνικές πόλεις που δεν έχουν δρόμους πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Χαρακτηριστικά, ο κ. Βλαστός επισήμανε ότι σήμερα, αν βγει ένας ποδηλάτης στο δρόμο θα κινδυνεύσει ενώ αν βγει μια ομάδα, οι οδηγοί θα τους προσέξουν και θα τους σεβαστούν. Τέλος, ο κ. Βλαστός πρότεινε στον Δήμο να τοποθετήσει πινακίδες προκειμένου να εφαρμοστεί ο ΚΟΚ. Οι πολίτες, με αυτόν τον τρόπο, θα κατανοήσουν ότι πρέπει να συνυπάρχουν με τους ποδηλάτες στους δρόμους. Καλή πρακτική μπορεί να θεωρηθεί το Παρίσι που προώθησε τη χρήση του ποδηλάτου με την υιοθέτηση των κοινόχρηστών ποδηλάτων.

    13.05-13.25  Σύνοψη Εργασιών Α' Σταδίου
Το λόγο πήρε ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, Συγκοινωνιολόγος MSc(Eng), Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc(Fin) από την εταιρεία ΜΣΜ-ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΙΚΕ, ως Ανάδοχος για το έργο υλοποίησης του ΣΒΑΚ του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ο κ. Μαυρογεώργης πραγματοποίησε παρουσίαση με τα αποτελέσματα των εργασιών του Α' Σταδίου. Στην παρουσίαση έγινε αναφορά στα θετικά στοιχεία του Δήμου καθώς και στα προβλήματα του όπως αυτά εντοπίστηκαν από την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και από τις έρευνες και τις μετρήσεις του Α' Σταδίου. Τέλος, ο κ. Μαυρογεώργης επισήμανε κάποιες συνοπτικές προτάσεις που θα εξεταστούν κατά την εκπόνηση του Β' Σταδίου της μελέτης.

Παρέμβαση Θ. Βλαστού
Το τι θεωρείται σήμερα νόμιμη θέση στάθμευσης είναι σχετικό. Αν εφαρμοστούν διαπλατύνσεις κλπ μπορεί να καταργηθούν θέσεις που σήμερα θεωρούνται νόμιμες.

Παρέμβαση Υπαστυνόμου κ. Τούμπα, Τροχαία Ελληνικού

 

Σε οδούς με μεγάλα πεζοδρόμια να υπάρχει οριοθετημένος χώρος στάθμευσης, όπως και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης, ώστε να χρησιμοποιείται κάποιες ώρες τις ημέρας (π.χ. Πανεπιστημίου). 

 

Η Δημόσια Συγκοινωνία είναι προβληματική π.χ. η διαδρομή Παλαιό Φάληρο- Ελληνικό με τη χρήση της συγκοινωνίας απαιτεί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί μια απόσταση 10 λεπτών.

 

Στις στάσεις του ΟΑΣΑ, πέριξ του τερματικού σταθμού του Μετρό "Ελληνικό", ο κόσμος διαπληκτίζεται γιατί δε χωράει στα λεωφορεία.

Παρέμβαση Θ. Βλαστού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρότεινε η παραγωγή των ρύπων έως το 2050, να είναι μηδενική. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε τη Δημόσια Συγκοινωνία ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Πρέπει να ληφθούν μέτρα διότι η Αττική δεν αντέχει περισσότερα Ι.Χ. στους δρόμους.

 

Παρέμβαση κ. Γ. Κονταρίνη, Σύμβουλος Δημάρχου
Σχετικά με την επένδυση του Ελληνικού, η κύρια είσοδος για το καζίνο και για το Ξενοδοχείο 4 αστέρων θα είναι επί της Λ. Ποσειδώνος. Οι επισκέπτες αναμένεται να φτάσουν (ετησίως) τα 2.000.000-3.000.000. Φανταστείτε ένα παραλιακό μέτωπο που καθημερινά και σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί όπως μια (σημερινή) ζεστή μέρα Σαββάτου. Ο Δήμος μαζί με τους φορείς της Επένδυσης έχει κάνει ενέργειες ώστε ο Δήμος να μη γίνει μια πόλη δύο ταχυτήτων. Τα έσοδα του Δήμου από τη λειτουργία του καζίνο αναμένεται να είναι της τάξης του 1.000.000€/ μήνα. Τα έσοδα αυτά θα διατεθούν σε έργα και υποδομές. 

 

Επί της Βουλιαγμένης πρόκειται να κατασκευαστούν πολυκαταστήματα (mall) και Επιχειρηματικά Κέντρα. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ορισμένες γειτονιές του Δήμου θα έχουν μια οπτική όχληση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντισταθμιστικά μέτρα, δηλαδή με έργα στην πόλη όπως δημιουργία πρασίνου, κατασκευή πεζοδρόμιων κ.ά.

 

Η ΜΠΕ και η ΜΚΕ της Επένδυσης του Ελληνικού δεν έχει λάβει υπόψη την ανάπτυξη του Μοσχάτου, τη Μαρίνα Αλίμου, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και τις 2 οργανωμένες παραλίες που θα λειτουργήσουν στη Βουλιαγμένης.

    14.30-14.55  Site και Πλατφόρμα ΣΒΑΚ/ Προτεραιότητες και Μετρήσιμοι Στόχοι
Στη συνέχεια, ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, Δρ. Πολεοδόμου-Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, ο όποιος παρουσίασε το Site και την Πλατφόρμα που δημιουργήθηκαν για την προώθηση και την κοινοποίηση του ΣΒΑΚ στο κοινό. Επιπλέον, ο κ. Μπακογιάννης στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στους μετρήσιμους στόχους που έχουν τεθεί και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν από το Όραμα του ΣΒΑΚ.

    14.55-15.00  Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση
κα Δ. Νικολακοπούλου, ΟΑΣΑ
­    

Αίτημα από την κα Νικολακοπούλου να αποσταλούν οι παρουσιάσεις της διαβούλευσης στου φορείς

 

Ερώτημα: Στις ήπιες μορφές μετακίνησης και τις σχετικές υποδομές έχουν ληφθεί υπόψη και οι δρομείς;
Απάντηση από Θ. Μαυρογεώργη: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για ξεχωριστό "διακριτό" εύρος εξυπηρέτησης των δρομέων

    κ. Θ. Μερζιώτης, Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Υπάρχει πρόβλημα κορεσμού στη Λ. Αργυρουπόλεως, το οποίο θα γίνει εντονότερο στο μέλλον. 
Οι κάτοικοι των βορειότερων περιοχών της Αργυρούπολης δεν έχουν γραμμή του ΟΑΣΑ που να εξυπηρετεί τη γρήγορη μετακίνηση τους στον σταθμό του Μετρό «Αργυρούπολη» και πάνε μέσω Ηλιούπολης, ήτοι μεγάλες καθυστερήσεις.

    κ. Κ. Κωνσταντίνου, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης
Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης δε διαθέτει αρκετό ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει τα μέτρα που θα προταθούν από το ΣΒΑΚ και πρέπει να γίνουν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Υπαστυνόμος κ. Τούμπας, Τροχαία Ελληνικού 
Υπάρχει πρόβλημα με τα μεγάλα περίπτερα επί των πεζοδρομίων (ψυγεία, κτλ) που εμποδίζουν την κίνηση των πεζών.

                                                             
    15.00-15.05  Συμπεράσματα και επόμενα βήματα 
Κλείσιμο της 2ης Συνάντησης από τον κ. Θ. Μαυρογεώργη. Ανανέωση της συνάντησης σε μελλοντικό χρόνο για τη διαβούλευση με τους πολίτες που θα γνωστοποιηθεί με ανακοίνωση του Δήμου.

 


 

bottom of page